пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Небесну Сотню зорі освітили

 


Цілу Вкраїну затуляли ви собою,

Самі беззахисні на площі у вогні.

Ридало небо, рвалося надвоє,

Бо ще не бачило подібної борні.

Так дорого за волю заплатили,

Такий тернистий до свободи шлях,

Небесну Сотню зорі освітили,

Щоби безсмертною лишилась у віках.

 

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні – на знак вшанування відваги, сили духу і стійкості громадян, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській.

20 лютого 2014 року майдан вкрився ріками крові, галасом, чулися постріли. Снайпери відкрили вогонь по людях: жінках, молодих хлопцях, чоловіках, які були нічим не захищені. Весь світ здригнувся! Цю дату запам’ятали всі. На майдані збиралося ще більше людей. Вони з’їжджалися з усіх куточків України і світу. Всі лікарні  були переповнені пораненими, загиблих під прицілом виносили на носилках з майдану. Герої віддали своє життя, захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Гинули за честь, за волю, за право бути народом, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. Ці лютневі дні були сповнені болем, люттю, самопожертвою і відчайдушністю одних та нелюдською жорстокістю інших. Це було справжнє пекло...

З метою вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, прищеплення любові до Батьківщини та виховання патріотичної свідомості проведено годину-спомин «Небесну Сотню зорі освітили». Діти прослухали бесіду «Сотня білих журавлів», переглянули фрагменти відеороликів «На варті неба», «Як це було...», пригадали хронологію подій (колаж «Найкращих забирають небеса»), взяли участь у флешмобі "Вони загинули, щоб жила Україна". Про Героїв Небесної Сотні з Львівщини дізналися із учнівського плаката «Небесна Сотня воїнів Майдану. Герої Львівщини».

У дні, коли  у 2014 році на Майдані в Києві розстріляли Героїв Небесної Сотні, схилімо голови перед пам’яттю людей, які віддали свої життя за право українців жити у вільній демократичній державі.

 Герої не вмирають!










Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...