понеділок, 9 листопада 2020 р.

Мовний круїз "Горджуся і радію, що рідною мовою я володію"

 


Мова – найважливіший засіб спілкування. Життя без неї уявити неможливо, це найбільше і найдорожче добро кожного народу.

9 листопада - День української писемності та мови. Це одне з наймолодших державних свят. 6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: “На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: “Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”.

         З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі. Спочатку це була гілочка пальми – знак миру. Потім – схематичне зображення предмета чи якогось явища. І нарешті – ієрогліфи. Прямим попередником слов’янської мови – є алфавіт, створений великими просвітителями слов’ян – братами Кирилом і Мефодієм.

         У Київській Русі книги цінувалися, як рідкісні скарби. Мати декілька книг означало володіти цілим багатством. “Повість минулих літ” називає книги “ріками, які наповнюють всесвіт мудрістю незмірної глибини”. “Якщо старанно пошукати в книгах мудрості, – зазначав літописець, – то знайдеш користь душі своїй”...

         Сьогодні учні поринули в чудовий світ нашої мови, дізналися чимало цікавих фактів про День української писемності та мови. Взявши участь у мовному круїзі «Горджуся і радію, що рідною мовою я володію», переглянули відеопрезентацію «У мові моїй краса і неповторність», обговорили серію малюнків «Українська мова – диво калинове», прослухали вислови про мову та створили дерево висловлювань «Мова – коштовний скарб народу». Другокласники з цікавістю розглядали старовинні книги, яким понад 100 років і намагалися прочитати слова, написані церковнословянською мовою. На згадку кожен школяр отримав памятку-вислів «Плекай рідну мову».

     Прекрасна, багата, мелодійна українська мова. Слова – це крила ластівки, вона їх не відчуває, але без них не може злетіти. Тож маємо зробити все для того, щоб не згорнулися крила, щоб не обірвалася золота нитка, яка веде з давнини в наші дні.

















Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...