пʼятниця, 18 лютого 2022 р.

Тризуб наша гордість і слава (до 30-ліття затвердження Малого Державного Герба України)

 


Національні символи в усіх народів і в усі часи були відображенням

високого духу нації, його своєрідним генетичним кодом. А прагнення людини дізнатись про історію своєї держави, про витоки її формування завжди було ознакою високодуховної та патріотичної особистості.

Символи нашої країни були не просто обрані урядом та затверджені парламентом, ні — вони були вистраждані багатьма поколіннями наших співвітчизників, які боролись за святе право людини — пишатися своїм народом, своєю мовою, своєю культурою.

19 лютого виповнюється 30 років від Дня затвердження Верховною Радою України малого Державного гербу незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті –національний символ українців часів визвольних змагань XX століття. Проєкт герба, затверджений Верховною Радою, був розроблений групою українських геральдистів — Андрієм ГречиломОлексієм Коханом та Іваном Турецьким.

Державний Герб України – один із трьох її офіційних символів поряд з прапором і гімном, це символ державності та нашої ідентичності. Він поєднує в собі дух нашого народу, підкреслює свободолюбство та незалежність, зв’язує між собою покоління українців.

Тризуб має тисячолітню історію. У давні часи це був знак князівського роду Рюриковичів – правителів Русі. У часи Української Народної Республіки Тризуб затверджено державним гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.Відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.

Тризуб об’єднує українських громадян, які сьогодні захищають суверенітет і територіальну цілісність України – він є символом, в якому закодована сила української нації, її дух, традиції та століття боротьби за незалежність.

         Напередодні 30-ліття з Дня затвердження малого Державного Герба учні презентували творчі роботи на тему: «Знак нашої свободи»...

Цінуймо своє, шануймо символи! З Днем Державного Герба!














 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...