четвер, 13 січня 2022 р.

На щастя, на здоров'я, на той Новий рік...

 

Сієм, вієм, посіваєм,

З Новим роком Вас вітаєм!

Не на рік і не на два,

А на многії літа!

 

 

Старий Новий рік – початок року за старим стилем в Україні відзначають 14 січня. Старий Новий рік сміливо можна вважати додатковим святом, яке твердо укорінилося в сімейних традиціях багатьох українців, а також жителів деяких інших країн. Поява святкової дати пов’язана з розбіжністю двох календарів ‒ Юліанського (за «старим стилем») і Григоріанського («за новим стилем»). Традиція відзначати початок року за старим стилем збереглася, звідси й назва свята – Старий Новий рік.

Православні віряни також святкують цього дня пам’ять святителя Василія Великого, який вважався покровителем землеробства та Обрізання Господнє

Однією з традицій Старого Нового року вважається посівання. Цей обряд покликаний залучити хороший достаток і урожай в Новий рік. Найактивнішими посівальниками є діти, які обов’язково отримують частування і заохочення за свою працю. Зерно для посівання має бути цільним. Найчастіше вибирають жито, пшеницю й ячмінь. А ось горохом, пшоном і просом посівати не прийнято: за прикметою, це приверне сльози в дім. Примітно, що зерна, які використовують при цьому дійстві, не можна змітати віником або викидати. Вважається, що вони приносять у дім щастя і великий урожай. Для того, щоб рік був саме таким, багато господарів змішують зерна з тими, які саджають в землю.Також вважається, що в день Старого Нового року першим в будинок повинен зайти чоловік.

У цей зимовий час щиро вітаємо усіх зі Старим Новим роком! Бажаємо міцного здоров’я, добробуту, родинного тепла та затишку!

https://www.youtube.com/watch?v=kuW7ZmvEZno












 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...