четвер, 13 січня 2022 р.

Дідух до хати - біда з хати

 

Давнім символом українського Різдва є Дідух — різдвяна прикраса з соломи. Його ще називають дідо, дідочок, сніп-рай, коляда, колідник. Дідуха робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа. Сніп міг бути зв’язаний з пшениці, жита чи вівса або з усього разом.  Колосся снопа зверху прикрашали кольоровими стрічками, паперовими або засушеними польовими квітами і гілками калини.  Дідух – символ урожаю, добробуту, багатства, безсмертного предка, зачинателя роду, духовного життя українців, оберега роду. За прадавніми традиціями предків, він був  покровителем родоводу, богом усіх душ тих, хто відійшов від родини в зоряне царство і хто єднає та здійснює зв'язок предків з нащадками.Саме його наші пращури ставили до Різдва на покуті. Дідух вважається втіленням вічності роду, через нього у ці святі дні здійснюється зв’язок із душами померлих. Люди вірять, що його наявність у хаті на свята має допомогти протягом року в господарській діяльності, посприяти родючості ниви, збереженню ладу і спокою в родині.

Дідухи – це народна атрибутика, звичаї, традиції, які варто передавати з покоління в покоління. Колись замість ялинок ставили саме його. Святковий сніп перебував у хаті протягом тижня (подекуди навіть до Водохреща). Його присутність приносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух до хати – біда із хати».

Останніми роками дедалі більше українців, прикрашаючи оселю до новорічних та різдвяних свят, віддають перевагу не ялинці, а Дідуху, адже в моду входить все натуральне та створене власноруч. Тому з метою відродження українських традицій, використовуючи екосировину, ми разом з учнями залюбки своїми власними руками створили оберіг для родини та оселі, який дає нам позитивний заряд енергії, відчуття таємничості і свята.

Також під час Різдвяних зустрічей лунали колядки, новорічні віншування... Тож колективний творчий проєкт майстрів і майстринь різдвяної майстерні вдався.

https://www.youtube.com/watch?v=bq__wL0uuBQ

Окрема подяка словітській майстрині – Мирославі Мельник за надані матеріали для плетіння Дідуха.

Шанувати та любити рідне – це насправді так просто. Любов до рідного завжди наповнює життя якимсь глибинним змістом.




































































Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...