четвер, 1 квітня 2021 р.

Птахи - окраса Землі

 


Немає на Землі такого куточка, де б  не було птахів. Вони живуть на планеті понад 150 мільйонів років і приносять неоціненну користь людині. Вчені підрахували, що на ділянці  площею 1 кілометр квадратний  птахи знищують не менше ніж 25 кг комах, багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур. Птахи також сприяють поширенню дерев та кущів і створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі. Також пернаті нас звеселяють, прикрашають наше сьогодення співом, цікавою, а інколи і загадковою поведінкою. Птахи — це пісня і політ, символ волі і простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани...У нас, українців, багато улюблених і шанованих птахів, які вважаються народними символами. Це і лелеки, і ластівки, і журавлі, і жайворонки…

1 квітня відзначають Міжнародний день птахів (День зустрічі птахів), який проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 1 квітня 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію.

Мета свята – звернути увагу людства на проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. Кількість зниклих видів обчислюється сотнями, а повне знищення птахів може спричинити за собою непередбачувані наслідки для людства.

До Міжнародного дня птахів учні переглянули відеоматеріали «Перелітні птахи», «Їхня стихія – то політ», інформаційний глосарій «Пташині рекорди», грали інтерактивну гру «Голоси птахів».

Для створення творчого проєкту виготовляли поробки з паперу в різних техніках (орігамі, витинанка, аплікація, колаж), малювали малюнки, складали сенкани, читали вірші, описували птахів.

 Цікаво пройшла інтелектуальна розминка (розгадування ребусів, анаграм, відгадування загадок). Найбільше дітям сподобалися орнітологічні спостереження «Птахи рідного краю».

Турбота про птахів — це не тільки екологічна проблема, це частинка нашого життя, нашої культури, нашого світогляду, нашого світовідчуття...

































Немає коментарів:

Дописати коментар

Різдвяні посиденьки: Світло надії

  25 грудня 2023 року українці вперше офіційно відзначатимуть Різдво за Новоюліанським календарем. Вже стало доброю традицією, напередодні с...